piątek, 2 grudnia 2016

POLEWA CZEKOLADOWA

Przepis na polewę czekoladową, której można użyć do udekorowania ciast, babeczek oraz różnego rodzaju ciasteczek.

Składniki:

  • 1 kostka masła 
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka

Przygotowanie:

W garnuszku rozpuszczamy masło razem z mlekiem. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz kakao. Gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu połączenia wszystkich składników (cukier musi całkowicie się rozpuścić). Polewę należy wystudzić i dopiero wtedy polewać nią ciasto.

Ilość polewy, którą uzyskamy z danego przepisu wystarczy nam do polania dużego ciasta. Jeśli potrzebujemy jej mniej możemy zredukować proporcje składników do połowy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz